Udara yang bersih jangan dipandang remeh!

image
Hari-hari kita menghirup udara atau lebih tepat lagi oksigen untuk terus hidup. Pergi sekolah, kerja, ke kelas ke taman rekreasi, berjumpa teman-teman hatta ke undangan majlis perkahwinan sahabat skali pun kita wajib hirup oksigen. Nampak tak betapa pentingnya udara bersih disekeliling kita?

Udara juga mengandungi karbon dioksida yang mana penting untuk proses photosintesis. Oksigen dalam udara juga menjadi ejen utama dalam proses pembakaran. Udara bukan sahaja penting kepada manusia juga kepada haiwan, tumbuhan dan juga proses pembakan. So, kebersihan udara perlu dijaga untuk kegunaan udara sehingga bertahun-tahun lama lagi.
Bagi mengekalkan kebersihan, ada beberapa langkah yang boleh kita buat :

  1. gunakan barangan CFC-free. [CFC adalah Chlorofluorocarbons, sejenis bahan yang digunakan dalam pembuatan air-conditioner,peti sejuk dan spray aerosol yang boleh menyebabkan penipisan lapisan ozon]
  2. guna kenderaan awam untuk mengurangkan kereta dijalan. semakin banyak kenderaan, semakin banyak asap dibebaskan ke udara.
  3. beli produk mesra persekitaran seperti produk yang ada ciri-ciri ‘biodegrable’ bermaksud bahan yang mudah mereput seperti cawan kertas dan pinggan kertas.
  4. Guna semula barangan terpakai seperti kertas, tin dan botol.
  5. Gunakan ‘unleaded petrol’ atau ‘diesel’ selain daripada ‘lead petrol’ kerana lead petrol mengandungi bahan toksik yang boleh menyebabkan kecacatan otak pada bayi dan kanak-kanak.
  6. Elakkan pembakaran terbuka dan pembakaran hutan kerana ianya boleh menyumbang kepada asap hitam.
  7. Jangan merokok!
  8. Jangan merokok!

Macam nampak agak susah sebenarnya kerana kebanyakkan daripada kita menggunakannya kerana ianya seperti satu keperluan seperti peti sejuk dan kereta.

Selagi boleh kita buat langkah mengekalkan kebersihan udara yang lain.

Jangan sampai satu hari nanti nak bernafas pun kene bayar! Masa tu nak nangis pon tak berlagu dah!

Sayangilah udara bersih!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s